Sfaturi in fotografie

Lauta-Crisi-Lazar-page
Lauta – primul contact cu acest instrument
21 august 2013
Cel-mai-bun-aparat-foto-la-1000-lei
Cel mai bun aparat foto la 1000 lei
6 septembrie 2013
sfaturi-in-fotografie

Sfaturi in fotografie

Fotografia este un domeniu pe cat de simplu pe atat de complex in realitate. Sunt multe detalii de care trebuie sa tinem cont atunci cand dorim ca fotografia sa iasa bine. O sa va spun in acest articol cateva sfaturi in fotografie care pe mine ma ajuta in procesul de fotografiere si post procesare.

Sfaturi in fotografie – ERGONOMIE

Aparatul foto trebuie sa fie foarte confortabil pentru noi atunci cand il utilizam. Acest aspect il putem remarca atunci cand fotografiem un eveniment ce dureaza mai mult (nunta, botez, sedinta foto, etc). Unul din produsele mele preferate este strapul. Acesta imi sustine aparatul pe umar, nu pe gat asa cum fac curele care vin odata cu aparatul. Diferenta este majora mai ales atunci cand ai un obiectiv mare si greu, plus un blitz extern. Chiar si la plimbare il iau cu mine pentru ca aparatul sta la spate si nu ma incurca cu nimic, aproape nici nu il simt. Alt accesoriu la fel de util ca strapul este trepiedul si cureaua de mana. Este foarte utila cand facem fotografii mai multe intr-un interval scurt de timp. De la Nikon se poate cumpara cureaua de mana AH-4 care are garantie pe viata. Pe langa asta, daca se rupe si scapati pe jos aparatul, toate daunele le plateste Nikon, indiferent de suma.

Tot pe partea ergonomica imi place sa folosesc o manusa pe mana in care tin aparatul. Manusa este una obisnuita fara degete, pentru biciclisti. Aceasta are rol dublu. In primul rand ajuta la sustinerea mai buna a aparatului pentru ca de la un moment dat vom incepe sa transpiram si in al doilea rand nu permite transpiratiei sa ia contact cu aparatul. Consecintele sunt dezlipirea cauciucului de pe body si patrunderea transpiratiei in interiorul aparatului. In timp unele componente sunt afectate. Pentru anotimpul geros exista manusi speciale.

Sfaturi in fotografie – VIZUALIZARE FOTOGRAFII

Pentru vizualizarea fotografiilor eu folosesc un program foarte bun care imi arata inclusiv fisierele RAW. Este creat special pentru fotografi si fotografie. Dupa deschiderea unui fisier, prin deplasarea mouse-ului in cele patru laturi ale monitorului apar informatii despre fotografia respectiva ( timp expunere, diafragma, ISO, etc), posibilitatea de editare, etc. Softul se numeste FastStone Image Viewer (link direct catre download).  Evident, cel mai bun program chiar si pentru vizualizare este Photoshop-ul, pentru ca reda cele mai multe culori si detalii, fata de restul softurilor.

Sfaturi in fotografie – CALIBRAREA CULORILOR PE MONITOR

Un alt aspect foarte important pentru fotografi si nu numai este calibrarea culorilor monitorului. Cand cumparam un monitor sau un laptop, acesta vine necalibrat. Consecinta este foarte clara atunci cand fotografia urmeaza sa fie printata sau cand altii vad la alt monitor fotografia noastra. Laptopul meu avea prea mult albastru. Consecinta? O tenta puternica de albastru care imi dadea peste cap toate culorile. Problema am rezolvat-o prin calibrare cu un densimetru. M-a costat 100 lei. El face o calibrare foarte precisa a culorilor, creand un profil de culoare. Acest profil se poate salva si reinstala daca formatam tot hardul. Sunt putini cei care au aceste densimetre pentru ca sunt destul de scumpisoare, mai ales cele foarte bune. Ele sunt folosite preponderent de cei care lucraza in printuri sau in tipografie.

Concluzii si recomandari – Sfaturi in fotografie

In fotografie, trebuie sa fim atenti la detalii, pentru ca mai multe detalii marunte adunate, dau o aberatie mai mare, care se reflecta in fotografia finala.

Daca v-a placut acest articol cu sfaturi in fotografie, nu uitati de butonul like & share on facebook.

Pe curand!

Inainte de calibrare:

Sfaturi in fotografie - calibrarea monitorului
Dupa calibrare:
Sfaturi in fotografie - calibrare monitor

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *