Obiectiv foto ieftin sau aparat foto ieftin?

editare-poze-photoshop
Merita sa facem editare poze in photoshop?
15 martie 2015
cel-mai-scump-aparat-foto
Cel mai scump aparat foto din lume
24 aprilie 2015
Obiectiv-foto-ieftin-sau-aparat-foto-ieftin

Fiecare din noi am fost pusi macar odata in situatia in care sa alegem un aparat foto mai ieftin sau un obiectiv mai ieftin pentru a ne incadra in bugetul disponibil. Si pentru ca avem acces la informatie si piata este diversa, decizia finala a fost cat se poate de grea. Totusi, pentru a avea rezultate bune trebuie sa stim anumite chestiuni ce tin de optica si functionalitatea aparatelor foto.

Intrebarea fireasca este: Ce sa aleg? Un obiectiv pentru aparat foto mai ieftin sau un aparat foto ieftin si obiectiv mai scump?

Obiectivul foto ieftin

In cazul obiectivelor situatia este cam in felul urmator: pentru a obtine rezultate bune in ceea ce priveste neutralitatea cat si performantele optice ale obiectivelor trebuie sa ne orientam spre obiective foto cu focale fixe, nu cu zoom. In articolul Obiectiv foto cu focala fixa sau zoom am incercat sa spulber anumite mituri conform carora obiectivele cu zoom sunt mai bune.

Ce trebuie de stiut este ca degeaba senzorul aparatului tau foto este foarte performant, la fel si aparatul. Daca obiectivul nu este unul bun, nu poti profita de el. E ca si cum ai avea un Jeep si pui pe el roti de Matiz, nu o sa te poti catara pe stanci cu el. La fel e si in cazul obiectivelor.

Acest lucru poate fi sesizabil la obiectivele facute pentru sensor full-frame, unde pentru a beneficia de rezolutia lui, avem nevoie de optica buna. Sa ne gandim putin la ochiul uman, pentru ca fotografia are la baza aceleasi principia. Daca noi vedem in ceata, mai putem procesa la fel informatia?

Aparat foto ieftin

Aparatele foto au evoluat foarte mult. Nu mai este ca la inceput cand alergam dupa megapixeli chiar daca acum, unii mai au senzatia ca sunt importanti. Acum in 2015, orice aparat am cumpara, el este suficient de bun pentru a ne satisfice nevoile, cu conditia de a utiliza peste 90% din capacitatile lui. Vreau sa spun ca orice aparat este bun in functie de ceea ce stim noi sa facem cu el, pentru ca un aparat din categoria Advance este clar mai bun decat unul din categoria Entry-level daca este in mainile care trebuie, adica cine stie sa il foloseasca. Altfel spus, trebuie sa luam ce putem mai bun pentru aplicatia pe care o avem noi sau pentru cat stim. Aparatele dSLR entry-level sunt foarte bune pentru incepatori pentru ca au functii manuale si senzorul este programat sa lucreze intr-un fel iar imagineaza rezultata trebuie sa fie bunisoara indiferent de situatia fotografica.

Concluzii si recomandari Obiectiv foto ieftin sau aparat foto ieftin

Desi se pune mare accent pe aparatul foto, in realitate ceea ce conteaza mai mult este obiectivul. Cele mai scumpe sunt obiectivele, atunci cand dorim sa facem fotografie de calitate. Aparatul vine din urma si este important pe masura ce noi putem sa-i cunoastem toate capacitatile. Obiectivul da culoare fotografiei si tot de el depind formele obiectelor pe care le fotografiem, in functie de focala acestuia. Si cum nu este suficient un singur obiectiv, suma alocata pentru acestea sare cu mult fata de costul unui aparat.

Daca ai un aparat din categoria Advance, ia-ti obiective mai bune si mai scumpe in loc sa faci upgrade la un alt aparat din gama Profesional. La fel si daca ai un aparat foto din categoria entry-level. Evident, daca buzunarul iti permite, poti sa faci upgrade la tot.

Sa dau un exemplu recent cand cineva m-a intrebat ce sa-si cumpere de 2000-2500 de euro. Se gandea la un Nikon D610 si ulterior voia sa treaca la alt aparat, acesta lasandu-l de back-up. Aparatul costand peste 1.000 de euro, era clar ca mare lucru nu mai ramanea pentru obiective. L-am sfatuit sa-si cumpere Nikon D7100 si trei obiective: Nikon af-s 85mm pentru portrete, Nikon AF-S 50 mm f1.4 pentru locuri cu lumina slaba si Samyang 14 mm f2.8 pentru cadre largi, wide. In felul acesta poate sa pastreze obiectivele pentru un posibil full-frame dupa ce invata cu Crop si pe deasupra acopera toata plaja focala de care ai nevoie pentru fotografia de eveniment.

Daca ti s-a parut util acest articol, trimite-l si prietenilor tai din online. Daca ai o intrebare sau nelamurire vis-a-vis de achizitia unui aparat sau obiectiv foto, atunci sfaturile sunt GRATUITE! Lumina buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *