Mituri despre aparatele si obiectivele foto

Despre-Sorin-Onisor
Despre omul si fotograful Sorin Onisor
10 decembrie 2014
mituri-despre-aparate-foto_1
Mituri despre aparate si obiective foto partea 2
11 decembrie 2014
mituri-despre-aparatele-foto

Mituri despre aparatele si obiectivele foto

Scriu acest articol ca urmare a numeroaselor intrebari adresate de cititorii blogului meu. Ma bucura faptul ca multi din voi cereti un sfat in achizitia unei camere foto inainte ca sa o achizitionati. Asta va face ca de bugetul pe pare tu il aloci pentru un echipament foto, sa iei cat mai mult posibil de acei bani. Cu totii ne dorim performante ale aparatelor pe toate planurile insa din pacate acest lucru nu este posibil si o sa repet o vorba a unui foarte bun inginer, proprietarul afacerii Service Grup. El imi spunea: “Scula universala nu exista.” Nu era tocmai vorba lui ci a nemtilor cu care el colaboreaza. O sa elimin in acest articol efectele marketingului agresiv care fac multa lume sa spuna: “Vreau un aparat foto care sa scoata poze clare, sa aiba culori vii, sa aiba zoom mare, sa faca poze bune pe intuneric, sa aiba blitz-ul puternic, sa filmeze foarte bine, etc.

Aparat foto cu multi megapixeli

Aceasta a fost o lupta dusa de producatori inainte, cand au aparut aparatele foto digitale. Intre timp lucrurile s-au mai potolit si s-au orientat spre alte tentatii. E bine ca aparatul meu sa aiba multi megapixeli este intrebarea? Ei bine, depinde de marimea senzorului. Cu cat senzorul este mai mare, cu atat ar fi bine sa aiba mai mult megapixeli. Megapixelii sunt de fapt niste lentile foarte mici prin care trece lumina. Cu cat acestea sunt mai mici, adica senzorul are mai multi megapixeli, cu atat este mai nasol pentru fotografie pentru ca lumina trece greu si atunci microcalculatorul aparataului trebuie sa compenseze. Un aparat foto profesional DSLR cu senzor full frame (36×24 mm) care are 12 Mp este suficient. Piata in schimb cere multi megapixeli si atunci producatorii se conformeaza dar in esenta, daca aparatul compact pe care vrei sa il iei are 7-8 megapixeli, este mai mult decat suficient pentru a avea o imagine buna. Recomand chiar sa nu luati aparate compacte care au in jur de 20 de megapixeli.

Multi megapixeli ca sa pot printa in viitor poze mari

Este o diferenta fundamentala intre PPI si DPI. Poti sa cititi pe Wikipedia mai detaliat ca sa iti o idee exacta despre acest lucru. Ce pot sa spun, este ca am facut acest test si l-am pus intr-un articol pe care o sa vi-l arat in curand. Am printat pe format A3 o fotografie realizata cu un telefon mobil mai exact Xcover 2 de la Samsung. Nu s-a vazut nimic pixelat sau deteriorat in imagine si nu am trecut fotografia prin softuri care o maresc. Chiar si cu telefonul mobil daca faci o fotografie si doresti sa o printati de 6×6 metri, acest lucru este posibil, pentru ca noi la acel print nu ne uitam de aproape. Ati vazut cu siguranta printuri pe blocuri. Ei bine, poti si tu cu telefonul mobil sa faci asemenea print pentru ca pixelii chiar asa mari cum sunt, ei nu se vad asa datorita faptului ca privim de la 30-40 de metri minim acel print. Si chiar daca ar fi nevoie, sansele sunt extreme de mici ca sa printam noi asa o fotografie. Aceeasi imagine am printat-o chiar pe formatul A2 si rezultatul a fost la fel. Daca vrei si tu sa faci testul, te cost doar 1 leu sa printezi un A3. Incearca si te vei convinge!

Un aparat cu care sa scot poze super clare (sharp)

Pozele clare sau “sharp” cum le mai spunem in engleza, nu pot fi realizate cu aparatele foto compacte cu zoom, aparatele foto brigde cu zoom si mai mare sau fie ele chiar DSLR-uri profesionale cu obiective de kit 18-55 si/sau 55-200. De ce? Pentru ca in primul rand obiectivele cu zoom au o calitate optica mult mai slaba fata de obiectivele fixe si obiectivele de kit sunt in general mai ieftine ca sa nu-ti dea tie aparatul fara nici o lentila in fata. In articolul meu obiectiv cu zoom vs. obiectiv fix, am facut o comparative intre cele doua ca ne lamurim in privinta acestui aspect.
Concret, mai multe lentile inseamna imagine mai slaba si deterioata, pentru ca lumina care trece prin mai multe lentile, face sa dispara claritatea si nu numai. Inclusiv culorile au foarte mult de suferit. Ideal pentru un obiectiv ar fi 1-3 lentile maxim. Oricat ne-am dori sharp in imagine, tehnic este imposibil de realizat, pentru ca un aparat compact sau brigde este facut pentru a fi cate putin bun la fiecare capitol sau altfel spus, se renunta sharp pentru a avea zoom mare cum isi doreste clientul sau punem mai multi pixeli ca sa creada ca pe viitor o sa printeze poza copilului pe jumatate de bloc.

Continuarea articolului: mituri aparate foto partea a 2 a.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *