Mituri despre aparate si obiective foto partea 2

mituri-despre-aparatele-foto
Mituri despre aparatele si obiectivele foto
11 decembrie 2014
cadouri
Cadouri de craciun pentru pasionatii de fotografie
14 decembrie 2014
mituri-despre-aparate-foto_1

Mituri despre aparate si obiective foto partea 2

Acest articol este partea a doua a articolului cu acelasi nume. La finalul acestui post sau aici, gasesti link spre partea 1.

Aparat care sa faca poze vii si saturate

In ultima perioada s-a exagerat enorm cu saturatia culorilor. Culorile asa zise vii sunt de fapt cele saturate pentru ca ne impresioneaza mai mult. Acest lucru se poate face si din softuri fara a fi nevoiti sa cerem asta unui aparat. In primul rand, aparatul foto este conceput pentru a capta exact situatia de lumina care este la acel moment si a reda culorile exact asa cum sunt. Acesta este idealul. Faptul ca noua ne creste pulsul inimii cand vedem un rosu aprins este cu totul alta poveste. Pe mine ca fotograf sau om obisnuit fara sa stiu fotografie ma intereseaza realitatea asa cum este ea. Ma intereseaza ca atunci cand vad o poza sa stiu ca verdele acela este un verde de toamna si nu unul aprins de primavara. Sa stiu ca poza este facuta in Anglia pentru ca acolo ploua mai mult si verdele este mai deschis fata de acelasi verde din Romania. Fiecare cum ii place poate ulterior in orice program sa-si satureze culorile dupa bunul plac. Asta nu inseamna ca este si corect asa.

Aparat care sa faca poze pe intuneric

O vorba spune asa: “fotografia este pictura cu lumina”. Pai daca este asa, inseamna ca fara lumina nu se poate corect? Evident, sunt aparate care fac fotografii bune pe lumina mai slaba, dar ele sunt foarte scumpe. Si sunt scumpe pentru ca ele au un senzor la care s-a lucrat si acel senzor vede pe acea lumina destul de bine. Mai mult decat atat ce conteaza este procesarea fotografiei facuta pe intuneric. Aparatul are un soft care calculeaza si reda culorile. De mult ori el intuieste acest lucru. E imposibil sa faci o fotografie noapte chiar si cu trepied si sa ai aceleasi culori ca ziua. Fizic nu se poate, nu pentru ca producatorii nu si-ar dori asta. Este suficient sa ne intoarcem in gimnaziu ca sa ne dam seama ce este culoarea, cum se formeaza ea si ce impact are lumina. Aparatele cu cat sunt mai noi stau mai bine la ISO, este adevarat, dar asta inseamna ca un aparat la 1000 lei va putea sa scoata poze pe intuneric la fel ca si cand ar fi lumina, sa fim seriosi. Aceasta este prosteala de marketing.

Sa aiba blitz puternic care sa lumineze tot parcul

Orice blitz am avea, este totusi un blitz. Se stie ca lumina scade cu inversul patratului distantei. Este matematica pura nu altceva. Asa ca daca noi vrem un flash care sa bata la 5 metri distanta si acolo sa lumineze cainele meu perfect, este absolut imposibil. Blitz-ul de pe aparat este conceput ca lumina de umplere pe timp de ziua pentru a avea mai putine umbre si pentru a face niste fotografii cat de cat in lipsa de lumina, la o distanta de 1-3 metri. Mai mult decat atat fizica ne da pesta nas, pentru ca pe un compact avem un blitz foarte mic. Din nou, inca un mit spulberat.

Concluzii si recomandari.

Prieteni, nu credeti tot ce scrie in review-uri sau in descrierea producatorului. Toate acestea sunt de cele mai multe ori umflate tocmai pentru a ne face pe noi sa credem ca luand modelul mai nou de aparat, vom obtine super-rezultate. Important este sa fim constinti ca atat cat dam, atata face. Nu ai cum sa le ai pe toate intr-un aparat foto. Este imposibil sa luam scula universala. Exista cel mai bun aparat foto pentru o aplicatie anume, cel mai bun obiectiv pentru alta aplicatie sau cel mai bun aparat foto pentru mine si nevoile mele. Ar mai fi cel mai bun aparat pe care pot sa-l iau de bugetul pe care mi-l permit. Asta pot face pentru tine, te pot sfatui sa alegi ceva cat se poate de bun adaptat bugetului tau si nevoilor tale. Pentru asta draga cititorule, te ajut sa faci alegerea cea mai buna daca imi lasi un comentariu sau completezi formularul de contact. Te salut!

Mituri aparate si obiective foto – partea 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *