Merita sa facem editare poze in photoshop?

Fuji-x-e2-review2
Fuji X-E2 – Review
15 martie 2015
Obiectiv-foto-ieftin-sau-aparat-foto-ieftin
Obiectiv foto ieftin sau aparat foto ieftin?
6 aprilie 2015
editare-poze-photoshop

Merita sa facem editare poze in photoshop?

Noi oamenii suntem tentati sa cadem in extreme. Nu toti, o parte din noi facem excese si abuzuri si astfel ii determinam pe altii sa nu  mai faca nimic. Asa este si cazul photoshop-ului caruia o parte ii aduc ofrande la fiecare fotografie prelucrata si altii nici nu vor sa auda de el. In acest articol voi raspunde pe scurt confuziilor create in domeniul fotografiei.

Care sunt extremistii…

  • Prima categorie sunt aceia care folosesc in exces acest program. Il folosesc atat de mult incat trec de granita fotografiei si sunt cu un picior sau ambele in manipularea digitala. Ii vezi postand pe tot felul de grupuri diverse poze prelucrate in exces, modificate si rasmodificate. Ii observi mereu pentru ca ei tind sa satureze excesiv culorile sau sa se joace cu contrastul si claritatea atat de mult incat o parte se scarbesc si o alta cred ca asa e bine.
  • A doua categorie este aceea care nu vrea sa auda de photoshop si fenomenul de „fotoshopare”. Acestia posteaza deseori si alaturi de fotografie scriu urmatoarele. „No edit” sau „Fara photoshop”. Mai exact, „uite frate ce poza am facut si nici nu am folosit photoshop.”
  • Datorita categoriilor mai sus mentionate se afla omul de rand care dupa ce a auzit el ca se poate face orice cu photoshopul, exclama cateodata la evenimente: ” Las` ca iesa in photoshop”. El crede ca se poate face orice indiferent cum sta el in poza, tu apesi un buton si gata, ai facut magia.

Care este de fapt realitatea

In realitate orice fotograf sanatos la cap, stie ca este bine sa utilizezi programul de editare pentru a veni cu mici corectii acolo unde aparatul sau obiectivul nu poate.

  • Filtrul anti-moire sau anti-alias cum mai este denumit, face ca fotografiile facute sa aiba un blur pe toata suprafata pentru a nu se vedea atat de pregnant efectul de moire. El poate fi scos in photoshop si este chiar indicat sa il scoti.
  • Expunerea poate fi corectata tot cu ajutorul photoshopului daca ai dat gres cu o jumatate de treapta sau chiar doua, in functie de aparat si formatul fisierului.
  • Umbrele care apar si unde nu avem detalii este tot din cauza aparatului pentru ca el incearca sa faca o expunere cat mai corecta si in acelasi timp in functie de setarile pe care i le dai, s-ar putea sa-ti faca un contract puternic si astfel sa nu ai detalii in zonele inchise, in umbre. Ce face photoshopul? Fix ce ai nevoie, cu ajutorul lui luminezi acele zone si obtii o fotografie cat mai aproape de situatia reala de lumina.
  • Distorsiuni si defecte ale obiectivelor cum ar fi efectul de perna si butoi, fringing, distorsiunile, perspectiva si asa mai departe.

Toate acestea mentionate mai sus cat si altele sunt motive intemeiate pentru a prelucra fotografiile in photoshop in limita bunului simt. Excesul pe care altii il fac este strict problema lor, la fel si a celor care nu vor sa foloseasca softul. Internetul este plin de omuleti care mai de care mai priceputi. Tocmai asta este problema internetului, ca este prea mare. Cei care prelucreaza excesiv au in mare cea mai mare parte de vina, pentru ca ei chiar cred ca sunt fotografi insa nu este asa. Cu photoshop-ul nu poti sa rezolvi toate problemele oricat de mult ar crede unii. Nu ai cum sa pui tu culoare acolo unde nu este si nu poti face modificari in photoshop pentru a suplini lipsa de obiective, aparate de calitate sau de lumina (cea mai importanta).

Concluzii si recomandari

Dragi prieteni, daca va aflati in una din cele doua situatii mentionate la inceput va indemn sa priviti lucrurile cu moderatie in ceea ce priveste acest aspect pentru ca asa este sanatos. Cititul si studiatul ne fac mai buni in ceea ce facem. Studiati si invatati de la oameni care stiu ce fac in domeniu. Uitati-va la fotografi buni si incercati sa intelegeti fotografiile. Voi scoate in curand un curs de editare in photoshop pentru fotografii. Voi arata cele mentionate mai sus cat si alte lucruri utile prin care putem optimiza timpul de procesare a unui imagini. Pana atunci iti doresc lumina buna si spor in toate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *