Lauta – primul contact cu acest instrument

aparate foto cu film
Aparate foto cu film
8 august 2013
sfaturi-in-fotografie
Sfaturi in fotografie
6 septembrie 2013
Lauta-Crisi-Lazar-page

Lauta – primul contact cu acest instrument

Duminica am avut ocazia sa ascult pentru prima data lauta, stramosul chitarei moderne. Am dat curs invitatiei unui amic, elev al maestrului de chitara clasica domnul Cristi Lazar. Evenimentul a avut loc in cetatea Neamt, Sala Sfatului. Inainte de asta am zabovit putin prin cetate si am tras cu arcul. A fost tot prima experienta mai serioasa cu aceasta arma veche. Este senzational sa te intorci in timp, si sa aflii ca soldatii englezi trageau cate 6 sageti pe minut.

Revenind la lauta, acest instrument m-a cucerit prin sunetul specific, altfel decat orice am ascultat pana acum. Este de o blandete si noblete iesita din comun. Asa as putea sa explic in doua cuvinte ceea ce te face sa simti lauta. Am aflat deasemenea ca sunt doar doi lutisti in Romania. Instrumentul a fost uitat vreo 200 de ani din diverse motive. Acum el este reinviat mai ales in occident, unde se preda lauta in scoala. In Romania din pacate acest instrument nu se poate invata in scoli.

Cel mai bun lutist din Romania este chiar domnul profesor de chitara clasica despre care va spuneam mai sus, domnul Cristi Lazar. De asemenea, putini stiu ca este unul din cei mai buni instrumentisti din Romania si la chitara clasica. Asta o spun gurile avizate. Colac peste pupaza, domnul Cristi Lazar a luat lectii de lauta de la unul din cei mai buni lutisti din lume, Hopkinson Smith. Lauta este un instrument foarte sensibil la conditiile atmosferice. Am inteles ca fabricarea ei dureaza ani buni pentru ca lemnul nu este tratat cu nimic.

A fost ceva unic sa ascult acest instrument intr-o cetate a carei ziduri erau din aceleasi timpuri cu lauta. Sabiile asezate pe masa, arcurile, sulitele si armurile te transpuneau in veacuri indepartate in care iti doresti sa te intorci macar pentru o ora. Am fotografiat si filmat crampee din acest frumos recital. Pentru cei care doresc sa asculte acest tip de muzica, voi posta pe pagina mea oficiala de facebook, locatiile unde va canta dl. profesor.

Lauta Cristi Lazar

Lauta Crisi Lazar

Lauta Crisi Lazar

Lauta Cristi Lazar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *