Despre aparatul de fotografiat

cele mai bune aparate foto compacte
Top cele mai bune aparate foto compacte
26 aprilie 2015
carti-de-fotografie
Carti de fotografie
31 mai 2015
Despre aparatul foto sau camera de fotografiat

                                       Despre aparatul de fotografiat

Aparatul de fotografiat este un dispozitiv care obtine imagini reale ale obiectelor. Aparatele clasice pe film fixau aceste imagini cu ajutorul unor filme sau placi acoperite cu emulsie fotografica. Astazi insa, gratie revolutiei digitale, senzorul de imagine transforma informatia vizuala in informatie digitala. Aparatul foto in intregul lui si pentru a putea realiza fotografii se compune din:

 • Obiectivul fotografic ( interschimbabil sau fix)
 • Diafragma
 • Vizorul (prin obiectiv sau cu sistem optic independent)
 • Caseta materialului fotosensibil ( interschimbabila sau fixa)
 • Obturatorul
 • Camera obscura ( pliabila sau rigida)
 • Carcasa aparatului

Obiectivul este cel care permite patrunderea luminii in aparat si focalizarea imaginii pe film sau digital. Distanta focala determina unghiul de camp si imparte obiectivele in urmatoarele categorii:

 • Teleobiective– au distanta focala de peste 70 mm;
 • Obiective normale –au distanta focala in jur de 50 mm;
 • Superangulare– au distanta focala pana in 40 mm.

Aceste dimensiuni cresc o data cu dimensiunile filmului folosit.

Camera obscura

Trebuie sa fie complet izolata, asa incat sa nu permita patrunderea luminii in interior. Desigur, cu exceptia celei care intra prin obiectiv.

Diafragma

Este un dispozitiv care controleaza cantitatea de lumina care ajunge la film sau senzor in cazul aparatelor digitale. Inchiderea si deschiderea acesteia adapteaza luminozitatea la conditiile de expunere si mareste campul de claritate. Este ca irisul unui ochi, se deschide si se inchide in functie de cantitatea de lumina doar ca in fotografie noi avem control deplin asupra lui.

Obturatorul

Controleaza timpul in care filmul a fost expus la lumina. Este un mecanism complex care poate functiona in modul automat sau manual, putand controla timpul in care acesta sta deschis.

Vizorul

Incadreaza eficient imaginea care va fi imprimata pe senzor sau film.

Aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand ne alegem o camera foto:

 1. Dimensiunile si greutatea- sunt aspecte la care trebuie sa ne gandim serios daca ne cumparam o camera foto pentru calatorii. Cea mai buna alegere ramane o camera compacta.
 2. Obiectiv, senzor, rezolutie – Senzorul joaca un rol mai important decat rezolutia. Obiectivul trebuie sa aiba lentile cu calitate optica ridicata, pentru ca de acest factor depinde foarte mult fotografie finala.
 3. Autonomia este esentiala atunci cand luam aparatul in bagajul nostru pentru vacanta. Nu vrem ca aparatul sa se opreasca tocmai cand suntem gata sa imortalizam un cadru spectaculos. Ca sa scapati de griji, optati pentru un acumulator de rezerva.
 4. Zoom-ul optic este important atunci cand vrem sa obtinem detalii mai bune ale obiectelor indepartate. Zoom-ul digital, ( care faciliteaza marirea artificiala a unui obiect), nu este atat de important, deoarece marirea imaginii se poate face si cu ajutorul unui program de editare foto.
 5. Stocarea fotografiilor este un alt criteriu esential in alegerea noastra. Pe piata exista peste 20 de tipuri de carduri de memorie, asa ca putem fi pusi cu usurinta in dificultate. Alege formatul de card pe care-l suporta aparatul pe care vrei sa-l cumperi. Opteaza pentru un aparat compatibil cu urmatoarele formate: mini SDHC, micro SDHC , SD, mini SD, micro SD. Cardurile de memorie trebuie sa fie din clasa 10 pentru ca asigura o viteza de scriere mai mare. Un articol util gasesti aici:  Carduri de memorie pentru aparate foto
 6. Blit-ul, care poate fi integrat sau extern. Cel extern se poate controla din aparat sau cu ajutorul altor blitz-uri
 7. Formatul fisierelor inregistrate( TIFF, RAW, MOV, DROF, JPEG, Iframe)

Toate aceste criterii sunt valabile atunci cand alegem un aparat pentru un fotograf amator sau incepator. Pentru ca in cazul aparatelor foto profesionale, lucrurile sunt mai complexe si necesita o analiza mai amanuntita. Daca totusi este in dilema si nu stii ce aparat foto sa alegi, aici vei gasi raspunsul GRATUIT! Am raspuns la sute de solicitari de acest fel si cititorii acestui blog sunt foarte multumiti. Un articol adiacent acestuia gasesti aici: Cum sa alegi camera foto

Pe curand!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *