Cand inlocuim cardul foto

cum-aleg-camera-foto
Cum sa-ti alegi aparatul foto?
11 ianuarie 2013
fotografia-nud
Nudul in fotografie
2 aprilie 2013
cand-inlocuim-cardul-foto

Cand inlocuim cardul foto

Poate v-ați întrebat și voi: cand înlocuim cardul foto? Ma gândeam să vă spun și vouă, cum mi s-au stricat cardurile aparatului foto, dealungul timpului. La un card, am observat o crăpătura la baza lui când îl scoteam din laptop, după ce am descărcat niște fotografii. Chiar la baza lui, acolo de unde apucăm cu degetele pentru a-l scoate din aparat. El mergea în continuare bineînțeles, dar nu știi niciodată când te trezești cu el stricat. La alt card Kingston SDHC de 16 GB am observat că plasticul dintre contactele cardului s-a rupt în partea de sus.

Consecința catastrofală este pierderea fotografiilor, mai ales când faci fotografii la o nuntă sau botez. Nu-i poți spune omului: „Știți, cardul meu a leșinat, nu doriți să Cand inlocuim cardul foto - claudiupojarvechi.tkrefacem nunta?” Dar nici după ce vii acasă de la un grătar și vrei să vezi pozele în care te-ai strâmbat nu prea-ți convine să-ți spună computerul: „Error”.

De aceea am mare grijă cu cadurile, pentru că s-a mai întâmplat să-mi dea erori în timp ce transferam fișiere. Noroc că nu am avut niciodată pierderi de fotografii. Eu am 3 carduri, unul în aparat, unul de rezervă în caz că nu mai am spațiu pe primul și al treilea, în caz că se strică unul din cele două.

Când cumpărăm un card trebuie să fim atenți la clasa aparatului, care se numerotează de la 2 la 10, mai rar găsim 12, valoarea este încercuită. Clasa clardului indică performanța lui, printre care și viteza de scriere, dar pentru că nu există niște limite clare trasate pentru fiecare clasă în parte, unii producători  exagerează cu încadrarea lui. Cel mai bine este să cumpărăm ceva de marcă cu viteza de transfer mare (MB/sec.), cel puțin la aparatele foto, în special cele profesionale.

După ce am studiat piața, am decis să cumpăr două bucăți Sony SDHC 8GB SF8UX pentru a înlocui toate cardurile, chiar dacă ele încă mai merg. Pentru 60 lei nu risc să rămân la un moment dat fără munca mea. Știu că e mai bine să previi decât să repari după, dacă se mai poate repara ceva…

Concluzii și recomandări –  Când înlocuim cardul foto

E bine să verificăm din când în când integritatea cardului foto. Ne putem uita atent la el pe lumină de zi, să vedem dacă nu este crăpat sau dezlipit pe undeva. Dacă dă rateuri (erori)  în calculator atunci când transferăm fisiere, e bine să-l schimbăm înainte de a se defecta cu fotografii pe el. Dacă nu știi ce card foto să iei și ai nevoie de ajutor, scrie-mi un comentariu și eu iți voi răspunde. Sfaturile sunt GRATUITE!

Lumină bună!  🙂

 

 

2 Comments

  1. Nika spune:

    Mersi mult pentru informatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *