Aparate foto cu film

Cel mai bun aparat foto compact pana la 700 lei
Cel mai bun aparat foto compact pana la 700 lei
6 august 2013
Lauta-Crisi-Lazar-page
Lauta – primul contact cu acest instrument
21 august 2013
aparate foto cu film

Aparate foto cu film

Putin se mai vorbeste azi despre aparate foto cu film. Ele sunt ca si uitate, de domeniul trecutului, insa in momentul in care vedem un asemenea aparat, gandurile noastre o iau spre fagasul nostalgiei. Putini sunt aceia care inca mai lucreaza pe aparate foto cu film. Si cred ca la fel de putini sunt cei care stiu ce poate sa faca un asemenea aparat in comparatie cu unul modern, digital. Stateam cu amicul meu Iosif, cel mai bun Specialist IT din cati cunosc si vorbeam despre aparate foto cu film. Ulterior mi-am zis sa va arat si voua niste bijuterii.

Aparate foto cu film - claudiupojarvechi.tk

Aparate foto cu film – Rolleiflex

Rolleiflex, este un aparat foto pe film de dimensiune 6/6, de patru ori mai mare fata de un film format 35 sau decat un senzor digital full frame. Practic face o fotografie patrata de mare dimensiune, la o calitate ce bate orice marca de aparat digital. Cand spun ca nu are egal ma refer la culori, calitatea imaginii. O sa vi se para unora ciudat dar asa este. Fotografia de mai jos  spune multe in acest sens.

Aparate foto cu film - claudiupojarvechi.tk

Vizorul acesteia este senzational, are un capac ce se deschide deasupra si pe acolo se vede imaginea proiectata in oglinda, pentru ca sistemul de vizare este TLR, ceea ce inseamna ca subiectul il vezi printr-un obiectiv separat. Este o experienta unica sa pozezi cu aceasta camera si mai apoi sa vezi ce ai realizat. E ca si cum ai conduce o masina de epoca, primele masini.

Aparate foto cu film – Robot Star 25

Urmatorul aparat pe care il vedeti in imagine este un Robot Star 25. Ganditi-va cand ati luat ultima data o caramida in mana. Ei bine, senzatia asta o ai cand pui mana pe acest aparat. Este extraordinar de solid, indistructibil. A fost facut pentru spionaj, cand aparatele aveau si ele o dimensiune considerabila. Fata de Rolleiflex, acesta face 50 de fotografii pe film de 35, pentru ca dimensiunea unei poze este mai mica, de 24/24.  El poate sa faca 25 de cadre consecutiv la o armare, ceea ce pe vremea aceea era o perfomanta. Acest lucru este posibil datorita unui arc de foarte mare precizie si liniaritate, construit de firma Robot, firma care face si in zilele noastre sisteme de supraveghere.

Obiectivul s-ar crede ca este printre cele mai bune din lume, pentru ca diametrul lui este mic, ceea ce face ca informatia sa se aseze mai greu pe film. La vremea aceea, au fost nevoiti sa puna un obiectiv cu optica de foarte mare calitate. Obiectivul acestui aparat este Schneider-Kreuznach, facut de ISCO. Are diafragma 1,9 si focala de 40 mm. Va invit sa vedem aici daca acest obiectiv are o optica de calitate inalta. Vizorul aparatului este doar de incadrare, focalizarea se face pe hiperfocala sau pe marcajul de pe obiectiv. Alta firma care are traditie in aparate foto cu film, de spionaj, este Minox. Sper ca, prin prezentarea succinta a celor doua aparate foto cu film, am reusit sa va transmit si voua aceeasi senzatie.

Salutare! 🙂

 

 

4 Comments

 1. Titiu Alexandra spune:

  Salut 🙂
  Articolul tau m-a ajutat mult !!
  de cateva zile caut sa cumpar un aparat pe film si nu stiam care e bun, sa nu dau banii degeaba
  pe langa exemplele tale am mai gasit Zenith-ul, Nikon F, Praktica
  Ce parere ai ? Nu ma prea pricep la detaliile la care ar trebui sa fiu atenta atunci cand caut un aparat de genu
  De aceea si exemplele de fotografie care le-ai pus au ajutat mult 🙂

  • Claudiu Pojar spune:

   Salut Alexandra.
   Ma bucur sa aud ca mai sunt oameni care se indreapta spre film. Nu o sa intru in detalii tehnice despre aceste aparate pentru ca am pierde esenta fotografiei pe film. Imi ajunge cat le consum pe cele digitale. 😀 Te sfatuiesc sa cumperi ce crezi tu de cuviinta, nu vei da gres. Ce conteaza mai mult decat aparatul in sine e optica si filmul. Dupa ce le ai astea, expunerea o sa-ti dea de treaba. O sa te gandesti de 2-3 ori pana tragi un cadru. O sa te responsabilizeze sa lucrezi incet si sigur. Eu personal mai trag cu un Contax 139 Quart cu obiectiv Zeiss de 50 mm cu f1,7 si un Contax Yashica de 28 mm. La vremea lui era bun de tot. Imi place la nebunie cum arata si cum se comporta. Daca gasesti si tu unul, ia cu incredere. Informeaza-te bine despre cum developeaza filmul, cei la care vei merge. Multi o fac prost. Spune-le ca sa ti-l developeze cand schimba substantele, pentru ca vrei sa iasa bine. As fi bucuros daca mi-ai trimite fotografii cu „noul” tau aparat pe film. Atat de bucuros incat le-as posta in blog alaturi de o scurta descriere a interactiunii tale cu „filmul” …
   Te salut!
   Claudiu

 2. Iuliana spune:

  Sunt curioasa daca mai gasesti unde sa developezi pozele si sa le si scoti de pe film????

  • Claudiu Pojar spune:

   Salut Iuliana!
   Sigur ca ai unde sa scoti fotografiile! Sunt peste tot, in toate orasele cred. Daca nu, cauti pe net si trimiti pe la Bucuresti sau in alta parte unde vezi ca oamenii au review-uri bune. Conteaza asta pentru ca e important cum iti developeaza filmul, daca schimba substantele, etc…
   Spor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *